Geld besparen · April 23, 2021

Kans op stormschade: zo ben je verzekerd

De eerste storm van 2021 raast over het land. Dat betekent kans op stormschade aan jouw huis, spullen en/of auto. Code geel is van kracht en zuidwestenwind neemt in de loop van vandaag toe. Windstoten halen de 75 tot 110 km/uur en er is sprake van windkracht 6 tot 7. Aan zee kan de windkracht zelfs toenemen tot 9. Ondanks dat de naam Evert al volop rondgaat, heeft het KNMI de stormnaam vooralsnog niet officieel toegekend. Welke verzekeringen dekken de schade die bij jou wordt veroorzaakt door de storm?

Meest voorkomende stormschade
Stormen Ciara, Dennis en Ellen veroorzaakten vorig jaar februari voor miljoenen aan schade. Ook de komende dagen is de kans op stormschade enorm. De meeste stormschade ontstaat aan schuttingen, daken en auto’s. Schade ontstaat daarmee aan de inboedel en de opstal. Iets waar niet iedereen volledig voor verzekerd is. Vorig jaar bleek uit ons onderzoek dat de kosten door weerschade aan woningen bij één op drie claimers niet volledig werd vergoed. Een van de oorzaken daarvan kan zijn dat er sprake was van harde wind, maar niet van een minimale windkracht 7, die nodig is bij veel verzekeraars om de schade officieel als stormschade aan te merken.

Stormschade aan en rond het huis
Omgewaaide bomen, losgeraakte dakpannen, takken en andere rondwaaiende spullen kunnen voor flink wat schade zorgen. Voornamelijk aan woningen en auto’s. Schade aan de woning en alles wat daaraan nagelvast zit, zoals rolluiken en zonnepanelen, is verzekerd met een opstalverzekering. Deze verzekering wordt vaak verplicht door de hypotheekverstrekker als je een huis koopt. Schade aan de inboedel is verzekerd met de inboedelverzekering. Deze is niet verplicht, maar het is wel heel fijn als je deze hebt bij grote schades. Stormschade is al meegenomen in de minst uitgebreide dekking van de verzekering. Wel zijn er voorwaarden. Zo moet er om van stormschade te spreken vaak sprake zijn van minimaal windkracht 7. Ook mag schade niet zijn ontstaan door achterstallig onderhoud, zoals een dak dat al heel lang niet in goede staat verkeert. En ook niet door nalatigheid, zoals wanneer je de inboedel in de tuin niet veilig hebt gesteld terwijl de storm was aangekondigd.