Geld besparen · March 23, 2021

Steeds meer elektrische auto’s: hoeveel laadpalen zijn er per auto?

46% van de Nederlanders met een rijbewijs vindt dat er in de buurt te weinig laadpalen voor elektrische auto’s beschikbaar zijn. Dat blijkt uit ons onderzoek, in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht. Ondanks de ontevredenheid over het aantal laadpalen, is Nederland wel Europees koploper in het aantal beschikbare laadpalen. De meeste laadpalen per elektrische auto staan in Zeeland en Zuid-Holland. In Drenthe moet men het meest op zoek naar een laadpaal, blijkt uit onze analyse. Waarin er op basis van data van RVO per provincie gekeken werd hoeveel laadpalen er per elektrische auto beschikbaar zijn.

Zuid-Holland, Noord-Holland en Noord-Brabant aan kop in aantal laadpalen
Op dit moment zijn er zo’n 185.000 elektrische auto’s (vol elektrisch en hybride) en bijna 63.000 laadpalen in Nederland. Ruim 25% van alle 63.000 (semi)-publieke laadpalen bevinden zich in Zuid-Holland. Deze provincie heeft de meeste inwoners en de meeste elektrische auto’s. In totaal staan er hier iets meer dan 17.731 laadpalen. In Noord-Holland staat dat aantal op 15.030 en in Noord-Brabant op 7.758. De provincie Drenthe beschikt over het minste aantal laadpalen; 732. Gevolgd door 1.129 in Groningen en 1.217 in Friesland.