Geld besparen · February 23, 2021

Wat is het energielabel van je woning en wat kun je ermee?

Waarschijnlijk ken je de term ‘energielabel’ al. Dit label wordt gebruikt om aan te geven hoe energiezuinig of juist energieslurpend je huishoudelijke apparaten zijn. Ook huizen krijgen sinds 2008 een energielabel. Hoe duurzamer jouw woning, hoe beter het label. Uit ons onderzoek blijkt dat niet alle huisbezitters weten welk energielabel hun huis heeft. Weet jij dit ook niet? Wij vertellen je alles wat je moet weten over je energielabel. Maar wat zegt zo’n label over je huis en hoe krijg je een beter energielabel?

Energielabel onbekend
Het energielabel is verplicht bij de verkoop of verhuur van een woning. Toch weet bijna de helft van de Nederlanders het label van hun woning niet. Gelukkig betekent dat ook dat een groot deel wél op de hoogte is van het label van hun woning.

In veel gevallen weten millennials vaker het label van hun woning dan generatie X en de babyboomers. De jongere generatie is ook vaker van plan om hun woning te verduurzamen en daarmee het energielabel te verbeteren. Uiteraard doen ze dit om het milieu een handje te helpen. Maar de lagere energierekening is natuurlijk ook mooi meegenomen.

Wat zo’n label over je huis zegt
Aan een energielabel zie je hoe energiezuinig een woning is. De labels lopen van A++++ tot G. Als je op huizenjacht bent, kun je dus het label checken om erachter te komen hoe energiezuinig een woning is. Hoe duurzamer je woning, hoe hoger het label. Overigens moet je je daar niet door laten afschrikken. Een woning met een G-label is misschien niet zuinig, maar het label geeft ook aan waar je ruimte hebt om te verduurzamen.

Energielabel bepalen
Als je een woning gaat verkopen of verhuren, moet je woning een energielabel hebben. Heeft jouw huis nog een tijdelijk label? Dan moet je een definitief energielabel aanvragen. Zonder label kun je een boete krijgen van € 170,-. Sinds 1 januari 2021 moet het label voldoen aan de Europese wetgeving. Hierbij wordt de energiezuinigheid van een woning uitgedrukt in kilowattuur per vierkante meter (Kwh/m²).

Dit betekent dat er een energieadviseur langskomt om te bepalen wat voor label je woning krijgt. De adviseur kijkt naar de kenmerken van je huis. Bijvoorbeeld hoeveel energie je verbruikt om het huis te verwarmen, ventileren of koelen. Op basis van de waarnemingen geeft de adviseur vervolgens een label af.