Geld besparen · January 23, 2021

Van het gas af: wie betaalt de rekening?

De uitspraak “We moeten van het gas af” heb je vast al wel een keer gehoord. Deze uitspraak heeft te maken met onze klimaatdoelstellingen. Minder gasverbruik zorgt namelijk voor een lagere uitstoot van CO2. Het is daarom de bedoeling dat Nederland in 2050 helemaal aardgasvrij is. Om de drempel voor je te verlagen, hoef je sinds 1 maart 2021 niet meer te betalen als je je gasaansluiting laat verwijderen. Maar hoe werkt dit van het gas af gaan eigenlijk en welke opties zijn er? Wij hebben het voor je op een rijtje gezet.

Gasaansluiting
Je gasaansluiting is een leiding die vanaf jouw huis naar de hoofdleiding van gas loopt. De huizen die gas verbruiken, hebben allemaal zo’n eigen gasaansluiting die naar de hoofdleiding loopt. Als je van het gas af wilt en dus geen gas meer gaat verbruiken, moet er iets gebeuren met jouw gasaansluiting. Om niet meer aangesloten te zijn op de hoofdleiding, wordt jouw gasaansluiting bijvoorbeeld verzegeld of verwijderd. Elke optie heeft zo zijn eigen voor- en nadelen.

Gasaansluiting verzegelen
Als je nog niet zeker weet of je echt geen gas meer gaat gebruiken, kun je je aansluiting tijdelijk laten verzegelen. Dit mag in verband met de veiligheid maximaal voor een periode van twaalf maanden. Deze optie is handig als je dus nog niet zeker bent van je toekomstplannen of als je van plan bent je huis te gaan verkopen. Misschien wil jij geen aardgas meer, maar de toekomstige bewoners wel. Om te voorkomen dat zij moeten betalen voor een hele nieuwe aansluiting, kun je deze nu tijdelijk laten verzegelen. Tijdens de periode dat je gasleiding verzegeld is, betaal je geen netbeheerkosten.

Het verzegelen van je gasaansluiting kost ongeveer rond de € 100,-. De kosten kunnen per netbeheerder verschillen. Let ook op dat deze optie tijdelijk is. Na een jaar moet je kiezen of je weer opnieuw wilt worden aangesloten op het gasnetwerk, of dat je je aansluiting definitief wilt verwijderen. Allebei deze opties kosten ook weer geld.